سکته مغزی (Stroke)چیست؟
زمانی که یک یا چند رگ خونی در مغز پاره شده و خونریزی کند و یا در مسیر خونرسانی به مغز انسداد ایجاد شود، سکته مغزی (Stroke) اتفاق میافتد. با پارگی یا انسداد رگ، خونرسانی (اکسیژن رسانی) به بافتهای مغز مختل شده و بافت آسیب دیده در عرض چند دقیقه شروع به مردن میکند. قطع جریان خون در سکته مغزی به بافتهای داخل مغز آسیب رسانده و علائم آن در قسمتهایی از بدن که توسط مناطق آسیب دیده مغز کنترل میشوند، مشاهده میشود. سکته مغزی یک وضعیت اضطراری است که به درمان فوری نیاز دارد و اقدام به موقع میتواند از آسیب به مغز و مشکلات ناشی از آن جلوگیری کند.
علائم سکته مغزی
هرچه اقدامات درمانی در مورد فردی که دچار سکته مغزی شده سریعتر صورت گیرد، نتیجه بهتری به دنبال خواهد داشت، بنابراین اطلاع از علائم سکته مغزی میتواند در این زمینه کمک کننده باشد. علائم سکته مغزی (Stroke) شامل موارد زیر است:
- فلج شدن بخشی از بدن
- بی حسی یا ضعف در بازو، صورت و پا به ویژه در یک طرف بدن
- مشکل در گفتار
- گیجی
- مشکلات بینایی (سیاهی یا تاری دید در یک یا هر دو چشم)
- مشکل در راه رفتن
- از دست دادن تعادل یا هماهنگی
- سرگیجه
- سردرد شدید و ناگهانی با علت نامعلوم
علائم سکته مغزی در زنان
در حالی که برخی علائم سکته مغزی در زنان و مردان یکسان است، برخی از آنها در زنان بیشتر مشاهده میشود و شامل موارد زیر است:
- حالت تهوع یا استفراغ
- توهم
- درد
- ضعف عمومی
- تنگی نفس یا مشکل در تنفس
- غش کردن یا از دست دادن هوشیاری
- تشنج
- گیجی
- تغییرات ناگهانی رفتار
علائم سکته مغزی در مردان
با اینکه مردان در سنین پایین تر نسبت به زنان بیشتر دچار سکته میشوند، اما احتمال مرگ در آنها کمتر است. با این حال، سکته مغزی پنجمین دلیل مرگ و میر در مردان است و برخی از علائم آن که بیشتر در مردان دیده میشود به صورت زیر است:
- افتادگی یک طرف صورت
- تکلم نامفهوم و دشواری در گفتار
- ضعف بازو یا ضعف عضلانی در یک طرف بدن
اگرچه برخی از علائم ممکن است بین زنان و مردان متفاوت باشد، اما تشخیص سریع سکته مغزی برای هر دو دسته بسیار مهم است.
عوامل خطر سکته مغزی
سکته مغزی در اثر عوامل مختلفی ایجاد میشود و هرچه تعداد این عوامل خطر در یک فرد بیشتر باشد، احتمال سکته مغزی نیز بیشتر است. عوامل خطر سکته مغزی عبارتند از رژیم غذایی، عدم فعالیت، مصرف الکل، مصرف دخانیات، سابقه خانوادگی، سن و جنسیت
- رژیم غذایی: یک رژیم غذایی ناسالم و سرشار از نمک، چربیهای اشباع شده، چربیهای ترانس و کلسترول خطر سکته مغزی را افزایش میدهد.
- عدم فعالیت: کم تحرکی یا ورزش نکردن نیز میتواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد.
- مصرف الکل: با مصرف بیش از حد الکل خطر سکته مغزی افزایش مییابد. برای زنان بیش از یک نوشیدنی در روز و مردان بیش از دو نوشیدنی توصیه نمیشود زیرا مصرف بیشتر منجر به افزایش فشار خون، تری گلیسیرید و در نهایت تصلب شرایین میشود.
- مصرف دخانیات: استفاده از تنباکو به هر شکل، به دلیل آسیب رسانی به عروق و قلب، خطر سکته مغزی را افزایش میدهد. آسیب ناشی از سیگار به دلیل تاثیر نیکوتین در افزایش فشار خون، به مراتب بیشتر و خطرناکتر است.
- سابقه خانوادگی: خطر سکته مغزی در برخی از خانوادهها به دلیل مسائل ژنتیکی مانند فشار خون بالا بیشتر است.
- سن: هرچه سن فرد بیشتر باشد، احتمال سکته مغزی نیز بیشتر است.
- جنسیت: زنان (تمام رده های سنی) بیشتر از مردان در معرض خطر هستند.
سکته یا حمله قلبی (Heart Attack)
در سکته قلبی (Heart Attack) نیز خونرسانی (اکسیژن رسانی) به قلب قطع شده و عضله قلب شروع به مردن میکند. حمله قلبی در برخی از افراد بدون علامت و در برخی دیگر همراه با علائم هشدار دهنده بروز میکند که برخی از علائم آن عبارتند از:
- احساس درد در قفسه سینه
- احساس درد در بالا تنه
- تعریق
- حالت تهوع
- خستگی
- مشکل در تنفس
حملات قلبی معمولا به علت تصلب شرایین، لخته شدن خون و یا پاره شدن رگ ایجاد میشوند، اما گاهی در اثر اسپاسم رگهای خونی نیز ایجاد میگردند.
عوامل خطر سکته قلبی
عواملی که فرد را در معرض خطر سکته قلبی (Heart Attack) قرار میدهند مانند سکته مغزی به دو دسته تقسیم میشوند، مواردی مانند سن و سابقه خانوادگی که قابل تغییر نیستند و عوامل دیگری که «عوامل خطر قابل اصلاح» نامیده میشوند.
عوامل خطر غیر قابل تغییر عبارتند از:
- سن: در افراد بالای 65 سال، خطر ابتلا به حمله قلبی بیشتر است.
- جنسیت: مردان بیشتر از زنان در معرض خطر هستند.
- سابقه خانوادگی: اگر سابقه خانوادگی بیماری قلبی، فشار خون بالا، چاقی یا دیابت دارید، بیشتر در معرض خطر هستید.
و عواملی که با تغییر سبک زندگی بهبود مییابند، شامل موارد زیر هستند:
- سیگار کشیدن
- کلسترول بالا
- چاقی
- ورزش نکردن
- رژیم غذایی نامناسب و مصرف الکل
- فشار
با وجود اینکه در هر دو نوع سکته مغزی و قلبی عوامل خطر بسیاری وجود دارد که از کنترل شما خارج هستند، برخی اقدامات ساده اما اساسی وجود دارد که میتوانید برای سلامت خود انجام دهید. ترک سیگار، حفظ رژیم غذایی سالم، ورزش کردن و محدود کردن مصرف الکل از روشهای مهم برای کاهش خطر هستند.
نظرات مشتریان ما
نظری ثبت نشده است