افسردگی چیست؟
افسردگی یک اختلال خلقی نسبتاً رایج است که میتواند به صورت احساس غم و اندوه و یا عصبانیت در فعالیتهای روزمره فرد اختلال ایجاد کند.
گاهی اوقات احساس ضعف، جزئی طبیعی از زندگی است. حوادث غم انگیز و ناراحت کننده برای همه اتفاق میافتد. اما اگر به طور منظم احساس ضعف و ناامیدی میکنید، احتمالا دچار افسردگی شدهاید. افسردگی یک بیماری جدی است که ممکن است بدون درمان مناسب بدتر شود، ولی در صورت پیگیری درمان، در طی چند هفته بهبود علائم قابل مشاهده است.
علائم افسردگی
افسردگی میتواند چیزی بیش از یک حالت همیشگی احساس غمگینی و یا احساس بیحوصلگی باشد. افسردگی شدید علائم مختلفی ایجاد میکند که برخی بر روحیه و برخی دیگر بر بدن فرد تاثیر گذارند. این علائم ممکن است مداوم و یا متناوب باشند. علائم افسردگی در مردان، زنان و کودکان به طرز متفاوتی بروز میکند.
مردان ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:
- عصبانیت، پرخاشگری، تحریک پذیری، اضطراب و بی قراری
- احساس پوچی، غم و ناامیدی
- بروز رفتارهایی مانند لذت نبردن از فعالیتهای مورد علاقه، احساس خستگی، فکر خودکشی، نوشیدن بیش از حد الکل، سوء استفاده از مواد مخدر و انجام فعالیت های پرخطر
- کاهش و یا عدم تمایلات جنسی
- عدم توانایی در تمرکز و دشواری در انجام کارها
- بی خوابی، خواب ناآرام، خواب آلودگی بیش از حد و یا نخوابیدن در طول شب
- احساس خستگی، درد، سردرد و مشکلات گوارشی
در زنان بیشتر علائم زیر قابل مشاهده است:
- تحریک پذیری
- احساس غم، پوچی، اضطراب و ناامیدی
- از دست دادن علاقه به فعالیتها، کناره گیری از مشارکتهای اجتماعی، افکار خودکشی
- کاهش سرعت تفکر و تکلم
- مشکل خوابیدن در طول شب، بیدار شدن زود هنگام و یا تمایل به خواب زیاد
- احساس خستگی بیشتر، تغییر در اشتها، تغییر وزن، سردرد، افزایش گرفتگی عضلات
اما کودکان ممکن است حالات زیر را تجربه کنند:
- تحریک پذیری، عصبانیت، نوسانات خلقی، گریه کردن
- احساس بی کفایتی (به عنوان مثال "من نمی توانم هیچ کاری را درست انجام دهم")، ناامیدی، گریه، غم شدید
- داشتن مشکل در مدرسه یا امتناع از رفتن به مدرسه، فکر مرگ یا خودکشی
- مشکل در تمرکز، کاهش عملکرد مدرسه، تغییر در نمرات
- تمایل به خواب زیاد
- از دست دادن انرژی، مشکلات گوارشی، تغییر در اشتها، کاهش یا افزایش وزن
علل ایجاد افسردگی
- - سابقه خانوادگی: اگر سابقه خانوادگی افسردگی و یا اختلال رفتاری دیگری داشته باشید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی قرار دارید.
- - تجربه دردناک در کودکی: برخی از وقایع میتوانند بر نحوه واکنش بدن شما در برابر ترس و موقعیتهای استرس زا تأثیر بگذارند.
- - ساختار مغز: اگر لوب پیشانی مغز (بخش جلوی مغز) فعالیت کمتری داشته باشد، خطر ابتلا به افسردگی بیشتر میشود. البته دانشمندان هنوز نمیدانند که این اتفاق قبل و یا بعد از شروع علائم افسردگی رخ میدهد.
- - برخی بیماریها: بیماریهای مزمن، بی خوابی، درد مزمن، اختلال بیش فعالی ناشی از کمبود توجه ممکن است شما را در معرض خطر بیشتری قرار دهند.
- - سابقه سوء مصرف مواد مخدر یا الکل نیز میتواند در ابتلا به افسردگی تاثیرگذار باشد. حدود 21 درصد افرادی که مشکل مصرف مواد دارند افسردگی را تجربه میکنند.
علاوه بر این علل ذکر شده، موارد زیر نیز میتوانند باعث افسردگی شوند:
- عزت نفس پایین
- سابقه بیماری روانی
- مصرف داروهای خاص
- حوادث استرس زا مانند از دست دادن عزیزان، مشکلات اقتصادی و یا طلاق
انواع افسردگی
افسردگی بسته به شدت علائم، به دو دسته تقسیم میشود: دورههای خفیف و موقتی (اختلال افسردگی اساسی)، افسردگی شدید و مزمن (اختلال افسردگی مداوم)
اختلال افسردگی اساسی
این اختلال نوع شدیدتر افسردگی است که با احساس مداوم غم، ناامیدی و بی ارزشی همراه بوده و به خودی خود از بین نمیرود. برای تشخیص این نوع افسردگی میبایست حداقل 5 مورد از علائم زیر را در طی 2 هفته تجربه کنید:
- احساس افسردگی در بیشتر طول روز
- از دست دادن علاقه به بیشتر فعالیتهای منظم
- کاهش یا افزایش قابل توجه وزن
- خواب زیاد و یا کم خوابی شدید
- کاهش سرعت تحرک و تفکر
- احساس خستگی و کمبود انرژی
- احساس بی ارزشی یا گناه
- از دست دادن تمرکز یا بلاتکلیفی
- افکار مکرر مرگ یا خودکشی
اختلال افسردگی مداوم
این نوع افسردگی خفیف، اما مزمن است. در تشخیص این بیماری، مشاهده علائم میبایست حداقل 2 سال به طول بیانجامد. این اختلال بیش از «افسردگی اساسی» در زندگی شما تاثیرگذار است زیرا برای مدت طولانیتری ادامه دارد.
افراد مبتلا به افسردگی مداوم حالات زیر را تجربه میکنند:
- از دست دادن علاقه به کارهای عادی روزمره
- احساس ناامیدی
- عدم بهره وری
- عزت نفس پایین
چگونه افسردگی را درمان کنیم؟
زندگی با افسردگی دشوار است و درمان میتواند به بهبود کیفیت زندگی شما کمک کند. در برخی افراد یک روش درمانی و در برخی ترکیبی از روشها منجر به درمان میشوند.
داروها برای درمان افسردگی
داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی، ضد اضطراب و ضد روان پریشی میتوانند در درمان افسردگی مورد استفاده قرار گیرند. اما هر نوع دارویی که برای درمان افسردگی استفاده میشود دارای مزایا و خطرات بالقوهای است.
درمان افسردگی با روان درمانی
صحبت با یک روان درمانگر میتواند به شما در یادگیری مهارتهای کنترل احساسات منفی کمک کند. علاوه بر این ممکن است برگزاری جلسات خانوادگی و یا گروه درمانی موثر باشد.
درمان افسردگی با نور درمانی
قرار گرفتن در معرض دوزهایی خاص از نور سفید میتواند به تنظیم خلق و خوی شما و بهبود علائم افسردگی کمک کند. نور درمانی معمولاً در درمان «اختلال افسردگی اساسی» استفاده میشود.
درمان افسردگی با ورزش
انجام 30 دقیقه فعالیت بدنی به مدت 3 تا 5 روز در هفته میتواند تولید اندورفین، هورمونهایی که باعث بهبود روحیه میشوند، را در بدن افزایش دهد.
درمان افسردگی با خودداری از مصرف الکل و مواد مخدر
نوشیدن الکل و یا سوء استفاده از مواد مخدر ممکن است به صورت موقتی حالتان را بهتر کند، اما مصرف این مواد در طولانی مدت، میتواند علائم افسردگی و اضطراب را بدتر کند.
درمان افسردگی با توانایی نه گفتن
با توجه به اینکه احساس خستگی مفرط میتواند علائم اضطراب و افسردگی را بدتر کند، پس توانایی «نه گفتن» را بیاموزید و زمانی که از نظر جسمی توانایی انجام کاری را ندارید، «نه» بگویید.
نظرات مشتریان ما
نظری ثبت نشده است