همواره این نگرانی وجود دارد که استفاده از تلفن همراه منجر به پیشرفت تومورهای سرطانی میشود. استفاده گسترده از تلفنهای همراه یک پدیده نسبتاً اخیر بوده و از طرفی پیشرفت سرطانها معمولاً 20-10 سال طول میکشد، بنابراین سالها تحقیقات نیاز است تا تاثیر تلفنهای همراه مشخص شوند. آژانس بین المللی تحقیقات در مورد سرطان (IARC)، که بخشی از سازمان بهداشت جهانی (WHO) است، تایید کرده است که تابش فرکانس رادیویی -تشعشع الکترومغناطیسی یا همان تابش مایکروویو احتمالاً برای انسان سرطان زا است اما شواهد کافی برای نتیجهگیری در مورد خطرناک یا بی خطر بودن تلفنهای همراه وجود ندارد.
تحقیقات درباره مضرات تلفن های همراه
تاثیر استفاده از تلفن همراه در ایجاد سرطان
در سال 2007 و 2012، دانشمندان دو بررسی مختلف درباره تلفنهای همراه و تومورهای مغزی منتشر کردند که نتیجه 10 سال مطالعات انجام شده روی افراد بود و نشان میداد که استفاده از تلفن همراه، خطر ایجاد نوروم صوتی و گلیوم را به دنبال دارد. گلیومها شایعترین تومور سرطانی مغز بوده و بیشتر آنها بدخیم (و معمولاً کشنده) هستند. نورومهای صوتی تومورهای خوش خیم عصب صوتی هستند که میتوانند باعث ناشنوایی شوند. با این حال، یک مطالعه منتشر شده در سال 2013 نشان داد که استفاده طولانی مدت از تلفن همراه با ایجاد نورومهای صوتی همراه است، اما منجر به ایجاد گلیوم نمیشود.
مطالعه دیگری در سال 2015 در آلمان ارتباط بین پرتوهای تلفن همراه و رشد تومور در موشها را مشخص کرد. محققان دریافتند که سیگنالهای ضعیف تلفن همراه به احتمال زیاد باعث رشد تومور میشوند. اگرچه این مطالعه بر روی موشها انجام شد اما این بدان معناست که تابش تلفن همراه ممکن است بر سلامتی انسان بیش از آنچه تصور میشد تأثیر منفی داشته باشد.
اگرچه نتایج مطالعات در مورد تأثیرات تلفنهای همراه بر مغز انسان متناقض است، اما بیشتر تحقیقات نشان میدهد که یک پیوند نگران کننده بین استفاده از تلفن همراه و تومورهای مغزی وجود دارد.
تاثیر استفاده از تلفن همراه بر چشم ها
نور آبی منتشر شده از تلفن همراه ممکن است به طور دائمی به چشمان شما آسیب برساند. شبکیه توسط نور آبی تحریک شده و باعث بروز واکنشهای مختلف شیمیایی میشود. این واکنشها در داخل چشم میتوانند برای مولکولهای سلول گیرنده نوری سمی بوده و باعث آسیب دیدن آنها شوند. وقتی این سلولهای گیرنده نوری میمیرند، دیگر هیچگونه احیایی صورت نمیپذیرد.
البته هنوز مشخص نیست که چه مقدار نور آبی و در چه مدت میتواند به سلولهای بینایی آسیب برساند و با توجه به اینکه آزمایشات در محیط آزمایشگاهی انجام شده و نه روی خود چشمها، دانشمندان مطمئن نیستند که این موضوع در خود چشم نیز اتفاق میافتد یا خیر. موضوع دیگر این است که نور آبی نه تنها از دستگاههای دیجیتال، بلکه از نور طبیعی خورشید نیز منتشر میشود.
نور آبی همچنین میتواند به خشکی چشم منجر شود. مطالعات نشان داده است که با افزایش استفاده از تلفنهای هوشمند، iPad ها و لپ تاپها، به دلیل کاهش میزان پلک زدن در حین استفاده، خشکی چشم افزایش یافته است. در حقیقت این فرآیند باعث تبخیر سریعتر اشکها شده و قرنیه خشک میشود.
نتیجه تحقیقات در تمام کشورها موارد دیگری از مشکلات ایجاد شده در نتیجه استفاده از تلفن همراه را نشان میدهد:
- تومورهای غدد بزاقی
- سرگیجه و میگرن
- خواب کمتر و کیفیت پایین خواب
- تغییرات در تولید پروتئینهای خاص در سلولهای انسانی
- کاهش تعداد و کیفیت اسپرم
- سوزش پوست، به ویژه در صورت (این بیماری با عنوان حساسیت الکتریکی مطرح شده است)
- مشکلات رفتاری و افزایش احتمال رشد تومور سرطانی در کودکان
در همین حال، شرکتهای تلفن همراه تمایل دارند که بر اساس مطالعاتی که خودشان بر عهده گرفتهاند، نتیجه بگیرند که تلفنهای همراه بی خطر هستند. اما بسیاری از این مطالعات سالها پیش انجام شده است، زمانی که استفاده از تلفن همراه برای یک فرد عادی بسیار کمتر از امروز بود.
جنجال در مورد نتایج تحقیقات تلفن همراه
اکثر فیزیکدانان معتقدند که تابشهای تلفن همراه نمیتواند باعث سرطان شود، اگرچه به نظر می رسد تحقیقات اپیدمیولوژیک خلاف این موضوع را نشان میدهد. عوامل دیگر، سنجش تأثیر استفاده از تلفن همراه را دشوار میکنند زیرا پیشرفت سرطان مدت زمان زیادی طول میکشد، و از طرفی فناوری تلفن همراه و دفعات استفاده از آن به طور چشمگیری تغییر کرده است. با این حال، مطالعه برنامه ملی سم شناسی برای اولین بار نشان داد که تابش تلفن همراه میتواند به DNA آسیب برساند. با این حال برای تعیین تأثیر واقعی تلفنهای همراه در ایجاد انواع مختلف سرطان، تحقیقات بیشتری لازم است.
اقدامات احتیاطی که میتوانید انجام دهید
با توجه به اینکه در شرایط کنونی عدم استفاده از تلفنهای همراه ممکن نیست، کارشناسان توصیه میکنند کاربران تلفن همراه برخی اقدامات احتیاطی را انجام دهند:
- تعداد و مدت زمان تماسهای خود را محدود کنید.
- از دستگاههای هندزفری (هدستهای تلفن همراه سیم دار یا بی سیم) استفاده کنید.
- در صورت عدم استفاده از دستگاه هندزفری، تلفن را بر روی «بلندگو» قرار داده و یا از گوش خود دور نگه دارید.
- هنگام مکالمه با تلفن همراه، از هر دو گوش به صورت رندوم استفاده کنید.
- از حمل تلفن در جیب یا هر جای دیگر نزدیک به بدن خودداری کنید زیرا تلفنهای همراه حتی در صورت عدم استفاده نیز اشعه تابش میکنند.
- استفاده از تلفن همراه در مناطق روستایی و یا مکانهایی با پوشش کمتر (دور از برج تلفن همراه) را محدود کنید.
- به جای صحبت کردن از ارسال پیام استفاده کنید.
- در هنگام خرید تلفن همراه به گزینه «میزان جذب خاص» یا همان SAR بیشتر دقت کنید. این مورد میزان تابش جذب شده توسط بدن را نشان میدهد، پس هرچه عدد کوچکتری باشد یعنی تلفن همراهی که انتخاب میکنید ایمن تر است.
نظرات مشتریان ما
نظری ثبت نشده است